Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Ολοκληρώθηκε η 2η Πανελλήνια συνάντηση Θεολόγων




Τρεις γεμάτες ημέρες με τους θεολόγους. Μαζευτήκαμε στην φιλόξενη Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών στο Νέο Ψυχικό.  Ένα πολύβουο μελίσσι.
     Γνωριστήκαμε, ανταλλάξαμε εμπειρίες, ιδέες, αγωνίες, προσδοκίες. Ασχοληθήκαμε με θέματα θρησκευτικού πολιτισμικού προσανατολισμού, κοινές θεμελιώδεις αξίες των θρησκειών, με τα κοινωνικά αδιέξοδα και τις οικογενειακές σχέσεις σε συνάφεια με το σχολικό περιβάλλον.
    Εμπλεχτήκαμε ενεργά σε τρόπους μάθησης μέσα από κείμενα λογοτεχνικά, βιβλικά, πατερικά, συνοδικά ντοκουμέντα, κείμενα σύγχρονων θεολόγων αλλά και μέσα από την ποίηση, τον χορό τη μουσική, το τραγούδι, τα εικαστικά έργα τέχνης.
     Τα θέματα πολλά και ποικίλα. Ο ρόλος του θεολόγου, η ιδέα της χριστιανικής οικουμενικότητας στο ευαγγέλιο, η εκκλησία στον δημόσιο χώρο, η διαφορετικότητα, οι προκαταλήψεις, το δικαίωμα της ελευθερίας και η μαρτυρία της εκκλησίας, η ελευθερία ως αυτονομία, η εσχατολογική προοπτική της εκκλησίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαφορετικότητα και οι προκαταλήψεις, ο ρατσισμός και τα στερεότυπα, οι χριστιανοί και η εξουσία, αλλά και θέματα αυτοσυνειδησίας, ευθύνης απέναντι στην κτίση, στους ανθρώπους με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Μας απασχόλησαν η ανισότητα, οι κοινωνικές αδικίες, οι εξαρτήσεις...
    Πλαισιώνοντας ενεργητικές μαθησιακές διαδικασίες και με "χειραφετητική μάθηση" αξιοποιήσαμε το υλικό των φακέλων, πήραμε ιδέες για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας αυτή μέσα στα σχολεία μας, δίνοντας στους μαθητές μας κίνητρα για μάθηση, έμπνευση να γίνουν συνειδητοί πολίτες, πρόσκληση για συμμετοχή σε ανώτερες γνωστικές διαδικασίες.
    Μα πάνω από όλα, γνωριστήκαμε. Ήρθαμε κοντά. Τα ονόματα από σημαδάκια στο χαρτί γίνανε πρόσωπα. Πρόσωπα που ανυπομονούν να ξαναβρεθούν
Σουλτάνα Γκαργκάνα.  

 
 Το  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
   Χολαργός, 11 Νοεμβρίου 2018
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου