Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Αγιασμός, το πρώτο μάθημα


Ο ποιητής μέσα στις λέξεις ,ο ζωγράφος μέσα στη ζωγραφιά του.

Άλλος ένας σχολικός αγιασμός προ των πυλών. Με όλα τα προβλήματα και τις ανασφάλειες που προέκυψαν.
Θα έρθει ο παπάς με το βασιλικό στο χέρι και θα αγιάσει το σχολείο και τους ανθρώπους. Ξέρουν τα μαθητούδια μας άραγε το πως και το γιατί; Ή είναι μια «τελετή» που σημαίνει απλώς την έναρξη της σχολικής χρονιάς . Πρώτο μάθημα λοιπόν, Αγιασμός. Αναλόγως την τάξη και την ηλικία των μαθητών το προσεγγίζουμε.
«Προκειμένου να βρούμε τον Θεό είναι απαραίτητο να τον ζητήσουμε. Για να τον ζητήσουμε πρέπει να τον γνωρίσουμε. Αλλά, για να τον γνωρίσουμε χρειάζεται να τον αγαπήσουμε. Προηγείται η αγάπη, έπεται η γνώση, τη γνώση ακολουθεί η ζήτηση και ακολουθεί και η εύρεση». (Αγγελική και Αλέξανδρος Καριώτογλου, Ζωντανό σχολείο, εκδ. Ακρίτας, σελ. 53).

Κάτι που ξεπερνάει το χώρο, το χρόνο, τη φθορά και το θάνατο

"Στις απροσδόκητες στιγμές της μεταφυσικής αφύπνισης, θα έλεγε κανείς πως όλα μας τα ερωτήματα συνοψίζονται αυτόματα σε μια σημαδιακή λέξη, αυτονόητα γνωστή και απροσμέτρητα άγνωστη: ο Θεός. Ποιος πρωτομίλησε γι’ αυτόν, τι είναι και που είναι; Πλάσμα της φαντασίας των ανθρώπων, αναγκαιότητα που την υπαγορεύει το μυαλό μας ή πραγματική ύπαρξη, κρυμμένη όμως, όπως ο ποιητής μέσα στις λέξεις και ο ζωγράφος μέσα στη ζωγραφιά του; Υπάρχει τελικά ή δεν υπάρχει; Είναι αυτός η αιτία και ο σκοπός της ύπαρξης και του κόσμου; Έχει ο άνθρωπος μέσα του κάτι από αυτόν, κάτι που ξεπερνάει το χώρο, το χρόνο, τη φθορά και το θάνατο";(Χρήστος Γιανναράς, αλφαβητάρι της πίστης, εκδ. Δόμος, Αθήνα 1983, σελ. 14-15.)
Κάθε χρονιά φυλάω σ’ ένα γυάλινο βαζάκι Αγιασμό. Βάζω ετικέτα με την ημερομηνία και το όνομα το σχολείου. Από αυτό το γυάλινο βαζάκι με το νερό του αγιασμού που μοσχομυρίζει όσα χρόνια κι αν περάσουν θα μιλήσω στα παιδιά για τον τριαδικό αγιοπνευματικό και εσχατολογικό χαρακτήρα της Εκκλησίας, την κατανόησή της ως κοινωνίας των εσχάτων.






ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΑΓΙΑΣΜΟΥ
http://analogion.gr/glt/texts/Euch/Agiasmos.htm
Την εικόνα βρήκα εδώ:http://xristianos.gr/forum/eikones/xristianika_psixofeli/xristianiki_sizitisi/agiasmos_016.jpg





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου