Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η Θεολογία Μεσοπέλαγα: Γιώργος Γραμματικάκης: Επιστήμη και Θεός


Η Θεολογία Μεσοπέλαγα: Γιώργος Γραμματικάκης: Επιστήμη και Θεός: Πιο κοντά στον Θεό; Υπάρχει ο Θεός για έναν αστροφυσικό; Για έναν αστροφυσικό ή έναν βιολόγο ο Θεός υπάρχει τόσο κοντά ή τόσο μακριά όσο και για έναν απλό πολίτη. Η επιστήμη δεν θα αποδείξει ποτέ την ύπαρξη του Θεού. Ούτε, βέβαια -παρά τα όσα λέγονται και γράφονται- την ανυπαρξία του. Η πραγματική πίστη έχει μια υπερβατική διάσταση. Εναπόκειται λοιπόν στον κάθε άνθρωπο, στις εμπειρίες ή στον ψυχισμό του, να τη δεχθεί ή να την απορρίψει.


Γ. Γραμματικάκης: «Η Ελλάδα μοιάζει με παλιό ρολόι που οι δείκτες του έχουν σταματήσει»


εικόνα: http://www.travelstyle.gr/portal/photos/articles/430_1crop.jpg


«Λέω, λοιπόν, στους φίλους μου ότι δύο πράγματα δεν θα καταλάβω ποτέ: Την Ελλάδα και τις γυναίκες. Ισως γιατί και τα δύο με υπερβαίνουν», υποστηρίζει χαριτολογώντας ο φυσικός και αστροφυσικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Γραμματικάκης, επιμένοντας στα βασικά ότι «συμπόρευση της Επιστήμης με την Τέχνη είναι ένα αίτημα της εποχής».

Γ. Γραμματικάκης:μιλά για όλα στο «Εθνος της Κυριακής»: για τον Χρόνο, για την πατρίδα και την απόσταση απ' αυτήν, για τη δική του ζωή. Για την επιστήμη και για τον άνθρωπο, για τον «Αστρολάβο του ουρανού και της ζωής» και για την «Κόμη της Βερενίκης».

Για τον Θεό, για τα μεγάλα, ενδεχομένως, άλυτα αινίγματα της ζωής και για τη μελαγχολία της γιορτής. Και εύχεται «το ρολόι [της χώρας μας και της δικής μας ζωής] να αρχίσει πάλι κάποια στιγμή να λειτουργεί κανονικά, και να χτυπά τις ώρες με ήχο υπερήφανο και ευγενικό».

περισότερα:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63943169
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου