Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

"Η θεωρία των χαρταετών" Αφηγήματα του Αλέξανδρου Βαναργιώτη



Η εβδομάδα ξεκινάει με το ταξίδι των χαρταετών στον ουρανό.


 Αυτήν την εβδομάδα των πρώτων Χαιρετισμών, με μια άνοιξη φυλακισμένη ακόμα μέσα στο χειμώνα,  παρουσιάζεται στα Τρίκαλα Θεσσαλίας το βιβλίο του Αλέξανδρου  Βαναργιώτη «Η θεωρία των χαρταετών».





Ιστορίες πολύχρωμες γραμμένες με ιδιαίτερη ευαισθησία και αγάπη για τις ζωές των ανθρώπων που σταμάτησαν για λίγο στο κατώφλι του συγγραφέα, διασταυρώθηκαν μαζί του  στις πλατείες που αγάπησε και  στα τραπεζάκια των λαϊκών καφενείων που κάθισε. Στο προλογικό του σημείωμα αναφέρει ότι γράφει για τα «συνηθισμένα και καθημερινά, τα σπουδαία όμως, που ακολουθούν ως ίσκιοι τους ανθρώπους στη μεγάλη λιτανεία της ζωής».
Κρατώντας ο ίδιος το κερί ή το εξαπτέρυγο σ’ αυτήν την λιτανεία όπως την ονομάζει, ανάβει με τη γραφή του  τα κεριά της θύμησης. Πρόσωπα που λησμονήθηκαν. Σώματα που αγάπησε, μνήμες που τον σημάδεψαν. Βγάζει από τη μέσα τσέπη του δικού του στοιχειωμένου παλτού, τσαλακωμένες φωτογραφίες. Ερμηνεύει τα πρόσωπα και  στήνει το σκηνικό.
Ασπρόμαυρα διηγήματα σε νεκρές πόλεις ανασαίνουν τη σκόνη του χρόνου. Ξορκίζονται μνήμες και αναμνήσεις μέσα στην διήγηση. Πολύχρωμες αφηγήσεις με σκηνικό το χιόνι, τον ήλιο, τα καμένα δέντρα, τα έρημα σχολεία. Η μελαγχολική διάθεση σαν άδειο κάδρο σε  ερειπωμένο σπίτι.  
Σ’ αυτήν την λιτανεία πιασμένοι από το χέρι άνθρωποι που έφυγαν και άνθρωποι που ζούνε ακόμα. Σιωπές που μιλάνε μαζί με λόγια που δεν έχουν τίποτα να πούνε πια. Υποσχέσεις σαν ξερή μελάνη σε παλιά πένα. Τα ίχνη της χαράσσονται σ' αυτό που ονομάζουμε καλή λογοτεχνία...

«Η θεωρία των χαρταετών είναι το δεύτερο βιβλίο  με διηγήματα του Αλέξανδρου Βαναργιώτη, εκδόσεις Παράξενες μέρες, και με έναν όμορφο πίνακα για εξώφυλλο, της Μαρίας Καραχρήστου. 

                                                Σουλτάνα Γκαργκάνα



Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο βιβλιοπωλείο "Κηρήθρες" Γλάδστωνος 13 (πεζόδρομος-δίπλα στη Νομαρχία) Το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 στις 8 μ.μ

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ζωή Κατσιαμπούρα, δρ. φιλολογίας, ο Αχιλλέας Οικονόμου, ψυχίατρος και ο συγγραφέας 



Η 1η εικόνα από τον δικτυακό τόπο:http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-D110/334/2285,8698/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου